Sinds de Coronacrisis, maar ook na de Toeslagenaffaire is het pijnlijk duidelijk geworden dat de vrije democratische rechtsstaat sinds lange tijd zeer slecht functioneert en niet meer de vrijheden en (grond)rechten van individuele burgers garandeert of weet te waarborgen. Zo veronderstelden we dus dat de Grondwet ons tegen machtsmisbruik door de overheid zou beschermen en voor de tirannie van de democratische meerderheid tegen de democratische minderheid. De Grondwet dient onder andere om de rechten van de (democratische) minderheid te beschermen. Dit is met name van belang in crisissituaties. De Grondwet en beschermingsmechanismes hebben het ernstig laten afweten bij de eerste de beste crisis in de afgelopen 75 jaar en hier dient dus een stevig debat over te komen hoe we de checks & balances binnen de overheid en het democratisch functioneren kunnen herstellen, maar ook de Grondwet en grondrechten nog beter te versterken.
Een eerste initiatief en aanzet hiertoe valt te lezen in dit artikel van het Libertarische blog Vrijspreker: DE FEDERALIST PAPERS
“De huidige Nederlandse grondwet biedt zeer weinig garanties voor de vrijheiden van het individu, waardoor er een groeiend aantal mensen is die een “sociaal contract” met “de overheid” niet meer zien zitten, en zich liever vrij met medemensen en organisaties associëren (verbinden).
Gemeenschappelijk bij leden van de LP [Libertarische Partij] is, dat we juist die individuele vrijheden willen versterken. Over het “hoe” gaat de discussie. Intussen zijn we druk bezig met de verdere organisatie van dit project. Binnenkort gaat een website van start op het domein “grondwet.nu“. We zullen jullie regelmatig op de hoogte houden van de voortgang.”
Lees het gehele artikel: https://www.vrijspreker.nl/wp/2021/05/de-federalist-papers/
Update: inmiddels is de website grondwet.nu online, waar gediscussieerd kan worden over een nieuwe visie op de grondwet en het sociale contract. Met name bevelen wij op die website ook de 7 delige artikelen serie WE LEVEN IN EEN RECHTSSTAAT WANT WE HEBBEN TOCH EEN GRONDWET? aan. De uiteindelijke conclusie van deze serie, is ook de reden dat Forum Libertas een grondige herziening wil van de Grondwet om de vrije, democratische rechtsstaat en de vrijheid en grondrechten van burgers voortaan beter waar te borgen:
“Een grondwet hoort een sectie te hebben die de rechten van de burgers probeert te borgen door een aantal rechten op te sommen die niet door andere wetgeving mag worden uitgehold. Het doel van een grondrecht is zekerheid geven aan de burger dat de staat deze rechten niet verder zal inperken. In de Nederlandse grondwet zijn de grondrechten in hoofdstuk 1 artikelen 1 tot en met 23 geregeld. Helaas zijn bijna alle artikelen tandeloos gemaakt door de overheid de mogelijkheid te geven niet nader omschreven beperkingen aan deze grondrechten vast te stellen. De Nederlandse grondwet biedt de burger daardoor juist geen enkele zekerheid maar holt deze in sommige gevallen juist uit.“
(bron)
Hieronder volgt een overzicht van de meest recente artikelen die zijn verschijnen op de blog van Grondwet.nu
- concept versie 29 januari Preambule Een duurzaam vreedzame samenleving berust op de erkenning dat mensen van nature zijn uitgerust met een eigen, vrije wil en met het vermogen om rationeel te handelen: de gevolgen van het handelen te kunnen overzien Lees meer…
- Het Sociaal Contract begint wanneer een mens zelfbeschikking opeist. Daaruit volgt de aanspraak op en de wederzijdse erkenning van het eigendom, van de vrijheid van vereniging en de daaruit voortvloeiende vrijheid van afsplitsing. Voornaam …………………………………………………………………………. Van …………………………………………………………………………. Te: Lees meer…
- 1 Woord vooraf Het Libertarisme is gefundeerd op twee beginselen. Het eerste is zelfeigendom, ook wel genoemd zelfbeschikking. Ieder mens is soeverein en heeft de vrijheid om zijn leven naar eigen inzicht in te richten en te doen en laten Lees meer…
- Wat is de libertarische positie ten opzichte van dierenrechten? Als je moreel juist wenst te leven door geen agressie naar anderen te beginnen, moet je dit dan ook uitbreiden naar de dieren in je omgeving? Anders dan veel essays over Lees meer…
- Een constitutioneel hof heeft het recht wetgeving te toetsen aan de grondwet. Nederland heeft geen constitutioneel hof. De eerste kamer wordt geacht foute wetgeving tegen te houden. Maar is onderdeel van de fractie discipline. Het ontbreken van dit hof wordt Lees meer…
- We leven toch in een rechtsstaat? We hebben toch een grondwet? De grondwet van een land, en met name de daarin vastgelegde grondrechten van de burgers, zijn inderdaad de basis van de rechtstaat. Hoe zit het in Nederland? Hoeveel rechten Lees meer…
- Staatsgrepen. Ze vinden plaats in Zuid-Amerika. In Afrika. Maar niet in Nederland. Met 1 uitzondering. De socialisten probeerden onder Troelstra in 1918 een staatsgreep te plegen. Dit mislukte, zie hier en hier. Ik constateer dat er thans subtielere en effectievere Lees meer…
- In een eerdere publicatie heb ik al aannemelijk gemaakt dat de grondwet burger eigenlijk maar bar weinig zekerheid verschaft. De grondrechten toegekend aan de burger staan in artikel 1 tot en met 23. Artikelen 1 tot en met 5 zijn Lees meer…
- In eerdere publicaties heb ik al aannemelijk gemaakt dat de grondwet burger eigenlijk maar bar weinig zekerheid verschaft. De grondrechten toegekend aan de burger staan in artikel 1 tot en met 23. Artikelen 1 tot en met 9 zijn al behandeld in Lees meer…
- In eerdere publicaties heb ik al aannemelijk gemaakt dat de grondwet burger eigenlijk maar bar weinig zekerheid verschaft. De grondrechten toegekend aan de burger staan in artikel 1 tot en met 23. Artikelen 1 tot en met 12 zijn al behandeld in Lees meer…