Onze 4 overtuigingen voor behoud van Financiële Soevereiniteit

Onze 4 overtuigingen voor behoud van Financiële Soevereiniteit

Eén van de belangrijkste peilers waar persoonlijke vrijheid en soevereiniteit op berust is de financiële soevereiniteit. Het is van levensbelang dat je als vrij burger zelf de controle hebt over je eigen geld. Echter, er is een zeer duidelijk waarneembare tendens om die controle volledig in handen te brengen van de overheid en betalingsverwerkers.

Forum Libertas acht het één van haar kerntaken om deze tendens met vuur en zwaard te bestrijden. Op dit vlak hebben we daarom 4 overtuigingen waar we ons hard voor willen maken:

1. Contant geld MOET blijven

Het in stand houden van het contante betalingssysteem beschouwen wij niet alleen als essentieel voor het behoud van financiële soevereiniteit, maar ook van het grootste belang voor de nationale veiligheid. Consumenten, ondernemers, banken en overheid dienen ertoe bewogen te worden dat het in omloop houden en gebruik van voldoende contant geld gestimuleerd wordt. Dit houdt ook in dat de overheid niet met regels zou moeten komen die het gebruik van contant geld ontmoedigen; integendeel, er zouden wetten moeten komen die juist een verantwoordelijkheid vastleggen voor het garanderen van een voldoende functionerend chartaal betalingssysteem (contante betalingssysteem).

Bovendien willen wij aanmoedigen dat Nederlandse consumenten én bedrijven zélf verantwoordelijkheid nemen door bewust en actief contant geld te blijven gebruiken, zodat dit in voldoende mate blijft circuleren.

2. Forum Libertas is MORDICUS TEGEN een Centrale Bank Digitale Munt

Centrale banken wereldwijd, inclusief de DNB en ECB (Europese Centrale Bank), hebben al vergevorderde plannen en staan te trappelen om over te stappen op een systeem met Centrale Bank Digitale Munten. Dit zal absoluut worden gebruikt om contant geld verder weg te drukken en stelt de overheid in staat (zoals in een filmpje van Nieuwsuur, waarbij China notabene als lichtend voorbeeld wordt gebruikt) tot “Niet meer de anonimiteit van crypto’s of contant geld, maar absolute controle over waar, wanneer en door wie er betaald wordt dus.” En: “…straks real time kan worden gemonitord.”

Nieuwsuur schreef op Twitter: “…De Europese Centrale Bank werkt aan een nieuwe, digitale munt. Daarmee heb je geen biljetten meer en staat je geld niet op een betaalrekening bij een bank: je geld is in handen van de overheid.” (Bron)

“Je geld is in handen van de overheid”….Daar moeten toch ieders haren recht van overeind gaan staan! Een commentaar van een Twitteraar was daarbij bijvoorbeeld: Een overheid die bank wil spelen, wat kan er eigenlijk misgaan? (spoiler: alles, en met hoge waarschijnlijkheid)” Niet aan beginnen dus!

3. Bitcoin dient alle ruimte te krijgen een volwaardig en gelijkwaardig betalingsmiddel naast contant geld te mógen zijn.

Daar contant geld onder druk staat te verdwijnen en de overheid via de Centrale Bank Digitale Munt meer controle wil krijgen over ons geld, dient alle ruimte en vrijheid er te zijn om te kiezen voor bitcoin om als betaalmiddel te gebruiken of vermogen in op te slaan. Regels voor bitcoin mogen daarom niet stricter zijn dan deze al voor contant geld zijn.

Forum Libertas wil vooral consumenten stimuleren kennis te maken met bitcoin en hier een deel van hun geld in te sparen. Níet als speculatieve investering (Forum Libertas beschouwt bitcoin niet als get-rich-quick investering), maar met de bedoeling voor daadwerkelijk praktische toepassing en gebruik. Forum Libertas beveelt speculeren in zogenaamde “altcoins” niet aan; we stimuleren uitsluitend het gebruik van bitcoin.

Wel is het belangrijk dat je eerst basisbeginselen van bitcoin leert, met name praktische toepassing zoals het aankoopproces en “wallets” (portemonnees). Begin met hele kleine bedragen, investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven te verliezen (dat risico is aanwezig) en naar onze mening is de aankoopmethode, genaamd Dollar Cost Averaging (periodiek, bijv wekelijks, een gelijk bedrag aankopen) het meest aanbevolen. Bij het Nederlandse Bitonic kun je met Ideal bitcoin aanschaffen.

Supplementaire betalingssystemen zoals Florijn

Forum Libertas omarmt ook particuliere onderhandse betalingssystemen zoals bijvoorbeeld de Florijn, die het mogelijk maakt om los van het bancaire stelsel transacties tussen aangesloten bedrijven en consumenten te faciliteren met een eigen munteenheid, namelijk de Florijn. Dit is overigens fundamenteel anders dan cryptocurrency zoals bitcoin. Voordeel voor de consument: je kunt Florijn met 5% korting op de waarde aankopen (1 florijn is altijd 1 euro waard bij de aangesloten bedrijven). Voordeel voor het bedrijf: mogelijkheid tot renteloos krediet en extra omzet doordat florijngebruikers bij voorkeur binnen het eco systeem zullen besteden. Leer meer hierover door de website betalenmetflorijn.nl te bezoeken en je daar eventueel aan te melden.

4. Nederland uit de Euro, liefst de Gulden weer terug

Dit is zolang NEXIT niet serieus op tafel ligt, waarschijnlijk nog een ver van onze bed show, maar wij willen het wel agenderen, want zoals het nu gaat, zijn we met de failliete Euro flink de sigaar (Schuldenunie, transfer van vermogen van Noord naar Zuid etc etc)

Gebruikte afbeelding: Nicholas Gemini, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Comments are closed.